Μουσεία

  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης είναι χτισμένο στο Μαΐστρο και αντικείμενό του είναι η βιοποικοιλότητα του νομού Έβρου.  Με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και ποικιλία ζωικών και φυτικών εκθεμάτων αναδεικνύει τα χερσαία, υγροτοπικά και θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής μας. 

Πληροφορίες:

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Τηλ. - Fax: 2551080204 

www.mfialexpolis.gr

E-mail: mfialexpolis@gmail.  

 

 

 

 

 

 

 

  • Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Tο πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στην οδό 14ης Μαΐου  αποτελούσε την εξοχική κατοικία του Αδριανουπολίτη επιχειρηματία Αλτιναλμάζη. Το 1998 μισθώθηκε και αποκαταστάθηκε από την οικογένεια Γιαννακίδη αποκτώντας μια καινούργια ζωή που εμπνέεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης. Το κτίριο αποκαταστάθηκε με τα πλέον σύγχρονα υλικά και εξοπλισμό ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσειολογικής έκθεσης και λειτουργίας. Είναι κέντρο γνωριμίας και προβολής του Θρακικού πολιτισμού με πολλά και σημαντικά εκθέματα, αλλά και χώρος έρευνας και πνευματικής δημιουργίας. 

Πληροφορίες:

Εθνoλογικό Μουσείο Θράκης

Tηλ - φαξ: 2551 036 663

www.emthrace.org

email: info@emthrace.org

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Εκκλησιαστικό Μουσείo

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνει περισσότερα από 400 κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης: εικόνες, ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια, ξυλόγλυπτα και παλαίτυπα. Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από την περιοχή γύρω από τις δύο όχθες του ποταμού Έβρου και χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο είναι χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης και τα εκθέματά του αντιπροσωπεύουν την πίστη των ανθρώπων που έζησαν σε παλαιότερες εποχές.

Πληροφορίες:

Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Τηλ-Φαξ: 25510-82282

www.imalex.gr                                  

E-mail: ekmuseum@otenet.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών «Οι τρεις Ιεράρχες»

Το Μουσείο της Καππαδοκίας έχει ως σκοπό την συλλογή, διαφύλαξη, προβολή και μετάδοση του Ιστορικού και Λαογραφικού υλικού των Καππαδοκών της Μικράς Ασίας. Η κοινότητα των Καππαδοκών είναι από τις μεγαλύτερες και πιο δραστήριες προσφυγικές κοινότητες στην πόλη. Ο εκθετήριος χώρος του μουσείου προσομοιάζει τα καππαδοκικά υπόσκαφα οικήματα και δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Εκθέτονται σπάνια εκθέματα που κατάφεραν να μεταφέρουν και να διασώσουν οι πρόσφυγες, καθώς και φωτογραφικό και έντυπο υλικό. Υπάρχει επίσης αίθουσα προβολών για την ενημέρωση των επισκεπτών. 

Πληροφορίες:

Σύλλογος Καππαδοκών Ν. Έβρου  «Οι τρεις Ιεράρχες»                                Λαογραφικό Μουσείο Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης

Τηλ: 25510-20270

https://www.kappadokes.gr/

E-mail: info@kappadokes.gr

 

 

 

 

 

 

 

  • Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το κτίριο βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν το 1995. Οι χώροι του μουσείου (700τ.μ.) αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα, όπου υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι για τις συλλογές, αίθουσες διαλέξεων και βιβλιοθήκη.

Πληροφορίες:

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ιστορικό Μουσείο ΑλεξανδρούποληςΣύλλογος Aρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Kληρονομιάς Nομού Έβρου            

Tηλ - Fax: 25510 28 926

www.ismo.gr

E-mail: info@ismo.gr

 

 

 

 

 

  • Μουσείο Σαρακατσάνικης παράδοσης

Το Μουσείο Σαρακατσάνικης παράδοσης, χτισμένο στην Αισύμη, διαθέτει πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα. Μπορείτε να δείτε σ' αυτό σαρακατσάνικα υφαντά, καθώς και ανδρικές και γυναικείες φορεσιές τις οποίες φορούσαν σε διαφορετικές περιστάσεις της ζωής. Επίσης υπάρχουν σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι Σαρακατσάνοι στην καθημερινότητά τους και στο αποκλειστικό επάγγελμά τους, την κτηνοτροφία. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό προσφέρει πλήρη ενημέρωση στους επισκέπτες για τηn ζωή των σαρακατσάνικων κοινοτήτων.

Πληροφορίες:

Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης Αλεξανδρούπολης

Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης Αλεξανδρούπολης

Τηλ-Φαξ: 2551 093262 (ΜΟΥΣΕΙΟ)

Τηλ-Φαξ: 2551 020217 (ΣΥΛΛΟΓΟΣ) 

www.sarakatsanos.net  

E-mail: info@sarakatsanos.net