Φυσικές ομορφιές στην ευρύτερη περιοχή

 

  • Δέλτα του Έβρου

Σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού, μαζί με τη δράση της θάλασσας, σχημάτισαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν ένα πολύπλοκο Δέλτα με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, όπου βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός ειδών φυτών και ζώων. Είναι εδώ και πολλά χρόνια προστατευόμενη περιοχή (Διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ, Δίκτυο Natura 2000), καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. 

Τα αμφίβια και τα ερπετά που απαντώνται στον υγρότοπο αριθμούν 28 είδη. Πιο συχνά παρατηρούνται οι νεροχελώνες, τα νερόφιδα, οι βάτραχοι και οι σαύρες. Στις υδάτινες εκτάσεις ζουν 46 είδη ψαριών.  Κυρίως όμως το Δέλτα είναι γνωστο για την ορνιθοπανίδα του. Στον υδροβιότοπο έχουν καταγραφεί  317 διαφορετικά είδη πουλιών, αριθμός που συνεχώς μεγαλώνει. Έχει αποδειχθεί, τόσο από την επιστημονική παρακολούθηση όσο και από τη δακτυλίωση των πουλιών, ότι το Δέλτα είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των υγροτόπων που τα πουλιά χρησιμοποιούν κατά την μετανάστευσή τους από την Αφρική στην Ευρώπη ή αντίστροφα. Κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, σταχτοτσικνιάδες, κύκνοι και νανόχηνες είναι μερικά από τα πανέμορφα πτηνά που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης κατά την επίσκεψή του στον μοναδικό αυτό τόπο!

         

  • Δάσος της Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς –Λευκίμης – Σουφλίου βρίσκεται στο κέντρο του  Ν. Έβρου και καταλαμβάνει έκταση 428.000 στρεμμάτων. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από ώριμα δάση μαύρης και τραχείας πεύκης, καθώς και από δάση βελανιδιάς. Η πλούσια δασική κάλυψη διακόπτεται συχνά από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η θέση του Δάσους κατά μήκος ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους αποδημίας των πτηνών το καθιστά μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου. Στην περιοχή φιλοξενούνται τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη, όπως ο βασιλαετός και ο κραυγαετός.  Είναι  η μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ταυτόχρονα απαντώνται τα τρία από τα τέσσερα ευρωπαϊκά είδη γυπών, ο μαυρόγυπας, το όρνιο και ο ασπροπάρης. Στο χωριό της Δαδιάς λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης. Οι επισκέπτες μπορούν από εκεί, συνοδευόμενοι, να οδηγηθούν στο παρατητήριο των πτηνών μέσα στο δάσος, όπου θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν την άγρια ζωή των αρπακτικών!

             

  •  Άρδας

Πολύ σημαντικό οικοσύστημα στον δήμο Κυπρίνου είναι ο Ποταμός Άρδας. Μια μεγάλη ποικιλία από δένδρα, φτελιές, κισσούς, πλατάνια, καθώς και σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιοί, δρυοκολάπτες, κύκνοι, βουτηχτάρια και αγριόπαπιες συνθέτουν την χλωρίδα και πανίδα του τόπου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλος, με κυρίαρχο στοιχείο το νερό, και προσφέρεται για αναψυχή και άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τα νοστιμότατα ψάρια των ποταμών, κυπρίνους, γουλιανούς, κεφάλια και μυριάνες. Στις όχθες του ποταμού, στο χωριό Καστανιές, διοργανώνεται κάθε Ιούλιο το γνωστό φεστιβάλ νέων που συγκεντρώνει για 5 ημέρες στις εκδηλώσεις του χιλιάδες επισκέπτες και κατασκηνωτές.

              

  • Λίμνη Τυχερού

Στην είσοδο του Τυχερού, περιμετρικά της τεχνητής λίμνης Τυχερού, απλώνεται ένα πλήρες συγκρότημα αναψυχής, με υποδομές διασκέδασης, άθλησης και χαλάρωσης. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται στην περιοχή όλο και πιο συστηματικά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, που προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία απόδρασης στη φύση. Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν με δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και το κανό στη λίμνη ή να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου, όπου δίνεται η δυνατότητα για μαθήματα και ιππασία σε μικρές ή μεγαλύτερες διαδρομές. Το Φεστιβάλ Νεολαίας που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι δίπλα στην όχθη της λίμνης συγκεντρώνει πολλούς νέους από την ευρύτερη περιοχή.

 

             

  • Απολιθωμένο δάσος Φυλακτού

Δημιουργήθηκε χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες απολίθωσης που συνδέονται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση στην περιοχή πριν 25.000.000 χρόνια. Η ηφαιστειακή δράση δημιούργησε διαλύματα πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου που  διαπότισαν τα ηφαιστειακά πετρώματα στα οποία βρίσκονταν ήδη οι κορμοί των δέντρων. Έτσι άρχισε η διαδικασία της απολίθωσης, δηλαδή η αντικατάσταση μόριο προς μόριο  της οργανικής φυτικής ύλης από ανόργανα υλικά του περιβάλλοντος. Η απολίθωση είναι τέλεια. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, οι αυξητικοί δακτύλιοι, ο φλοιός, καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του ξύλου.

Oι ανασκαφές από το πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζονται στην περιοχή.  Τεμάχια από τα απολιθωμένα ευρήματα βρίσκονται στο προαύλιο του κέντρου Οικοτεχνίας – Χειροτεχνίας Φυλακτού και στο πάρκο του χωριού, ενώ έξω από το χωριό βρίσκεται ο κορμός απολιθωμένης βελανιδιάς μήκους 20 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου, του οποίου η ηλικία υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια χρόνια. Μικρό εκθετήριο με δείγματα απολιθωμένων ευρημάτων λειτουργεί επίσης στο Τουριστικό Κέντρο Τυχερού στην είσοδο του χωριού. 

              

  • Βάθρες Σαμοθράκης

Η Σαμοθράκη είναι πλούσια σε νερά. Εκατοντάδες μικρά ρυάκια και ποταμάκια, με γάργαρο νερό που έρχεται από το Όρος Σάος, κυλούν ορμητικά προς τη θάλασσα. Πλήθος πηγών κατεβαίνουν ακτινωτά από το βουνό σχηματίζοντας κλιμακωτά καταρράκτες και τις περίφημες «Βάθρες», κοιλότητες δηλαδή που συγκεντρώνουν το τρεχούμενο νερό σχηματίζοντας μικρές ή μεγαλύτερες "πισίνες". Κοντά στα Θέρμα συναντούμε την «Γριά Βάθρα», από όπου ξεκινά και η ανάβαση στο Όρος Φεγγάρι. Τα μικρά και μεγάλα ρυάκια σχηματίζουν επίσης πολλούς καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος χείμαρος του νησιού είναι ο «Φονιάς», με ψηλότερο καταρράκτη του την «Κλείδωση» ύψους 35 μέτρων. Άλλοι καταρράκτες είναι αυτοί της «Κακιάς Πλακάς», της «Καριάς» κ.λ.π. 

                 

  • Δάσος Μαύρης Πεύκης Πετρωτών

Στα Πετρωτά της Αλεξανδρούπολης απαντάται ένα πρώτης τάξεως  προστατευτικό και αναψυχικό δάσος μαύρης πεύκης. Η μαύρη πεύκη  (Pinus nigra) είναι ένα ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 45 μέτρα. Αναπτύσσεται στην Ελλάδα σε ορεινά και ημιορεινά εδάφη, με υψόμετρο από 400 μέχρι 1800 μέτρα, σε πετρώματα με αυξημένη υγρασία. Βρίσκεται σε δάση στην οροσειρά της Πίνδου, στα βουνά της Μακεδονίας και στην Πελοπόννησο, ενώ λίγες υπάρχουν  στα βουνά της Κρήτης και στα νησιά Λέσβο, Θάσο και Σάμο.