Βυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή
- Άβαντας
Έξω από την Αλεξανδρούπολη, κοντά στο χωριό Άβαντας, βρίσκονται το μεσαιωνικό κάστρο του Πόταμου και το κάστρο του Άβαντα, όπου συνυπάρχουν τείχη Μυκηναϊκής, Κλασικής και Βυζαντινής εποχής. Χρονολογούνται στο β' μισό του 13ου αιώνα ή στο α' μισό του 14ου και υψώνονται δίπλα σε ρεματιές, πάνω σε λόφους με απότομες πλαγιές. Το κάστρο του Άβαντα διαμορφώνεται από ένα τείχος που αποκόπτει την πρόσβαση στην πλαγιά και στην κορυφή του λόφου. Στον Πόταμο διασώζονται τρεις πύργοι που σχηματίζουν εσωτερικό περίβολο περιβαλλόμενο από ευρύτερο εξωτερικό.
- Ναός Παναγιάς Κοσμοσώτηρας στις Φέρες
Ο Ναός της Παναγίας Κοσμοσώτηρας, κέντρο του ομωνύμου Ιδρύματος των απανταχού Θρακών, είναι χτισμένος στις Φέρες, την βυζαντινή Βήρα. Αποτελεί το Καθολικό της Ιεράς Μονής που ιδρύθηκε από τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό τον 12ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα από όλο το συγκρότημα των οικοδομημάτων της Μονής σώζεται μόνο ο Ναός, τμήμα των τειχών και των πύργων. Το πανηγύρι του Ναού τελείται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και έχει καθιερωθεί ως το Παγκόσμιο Προσκύνημα των Θρακών.
- Βυζαντινό υδραγωγείο
Στην είσοδο των Φερών, πάνω στον ποταμό Σαμία, διακρίνεται ακόμη μέρος του βυζαντινού υδραγωγείου που μετέφερε το νερό από μακρινή πηγή στον οικισμό της Μονής.
- Κάστρο Διδυμοτείχου
Κατά την ύστερη Βυζαντινή περίοδο το Διδυμότειχο με το Κάστρο του αποκτούν σημαντική γεωστρατηγική θέση. Στους εμφύλιους πολέμους του 14ου αιώνα η πόλη επιλέγεται ως έδρα των αυτοκρατόρων Ιωάννη Γ΄ Παλαιολόγου και Ιωάννη Στ΄ Καντακουζηνού. Στο Κάστρο διατηρούνται σήμερα 24 πύργοι και μεταβυζαντινοί ναοί. Σε κάποιος πύργους υπάρχουν μονογράμματα βυζαντινών αυτοκρατόρων και διακοσμητικά μοτίβα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν διασκορπισμένες λαξευμένες σπηλιές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών.