Τοπική κουζίνα

Ο επισκέπτης της Αλεξανδρούπολης θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει πολλά από τα εβρίτικα εδέσματα σε παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής. Η τοπική κουζίνα είναι απλή, νόστιμη και χρησιμοποιεί τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι τα ακόλουθα:

  • Καβουρμάς

Χοιρινό ψαχνό κρέας που καβουρδίζεται και μπαίνει σε τσουκάλια σκεπασμένα με λίπος. Στα κρεοπωλεία παρασκευάζεται σε βιοτεχνική μορφή και μπαίνει σε χοντρά χοιρινά έντερα. Τρώγεται ως αλλαντικό αλλά και μέσα σε ομελέτες ή σαγανάκι και είναι άριστο συνοδευτικό για τσίπουρο και κρασί.

 

  • Μπάμπου (Μπάμπω)

Χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, ρύζι, συκώτι και μπαχαρικά που ψήνεται στο φούρνο. Κάποιοι προσθέτουν πράσο ή σταφίδες. Πρόκειται για το παραδοσιακό  πιάτο των Χριστουγέννων στην περιοχή και είναι πραγματικά πεντανόστιμο!

   

  • Πέτουρα ή γιουφκάδες

Χοντρό φύλλο για πίτα που πλάθεται με τον πλάστη από ζύμη που περιέχει γάλα και αυγά.Το φύλλο κόβεται σε στενόμακρα κομμάτια, τα οποία ξεραίνονται στον ήλιο και φυλάγονται σε υφασμάτινα σακούλια. Είναι το κλασικό εβρίτικο ζυμαρικό.

 

  • Τραχανάς

Ο εβρίτικος τραχανάς παρασκευάζεται κυρίως χωρίς γάλα, με μαγιά και λαχανικά και είναι συνήθως ελαφρά καυτερός. Υπάρχει όμως και η παρασκευή με γάλα, με γεύση πιο απαλή, κατάλληλη για παιδιά.

 

  • Λαμπριάτης

Το κατσικάκι σε όλες του τις εκδοχές (μαγειρευτό, ψητό, γεμιστό) είναι το σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης. Οι γνώστες μπορούν να το βρουν επίσης σε ταβέρνες της πόλης. Ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό πιάτο  είναι ο Λαμπριάτης: κατσικάκι ή αρνάκι παραγεμισμένο με ρύζι, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο, σταφίδες, μικρά κομμάτια συκωτιού και αλάτι. Όπως δηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για  χαρακτηριστικό πιάτο της Λαμπρής.

  • Κολοκυθόπιτα

Η πιο χαρακτηριστική εβρίτικη πίτα. Είναι στριφτή, με φύλλο λεπτό, χειροποίητο και γλυκιά γέμιση από κολοκύθα.

  • Βάτος αχνιστός

Το Θρακικό πέλαγος  τροφοδοτεί την περιοχή με άφθονα ψάρια και θαλασσινά. Οι μερακλήδες μπορούν επίσης να αναζητήσουν φρέσκο ποταμίσιο ψάρι από τον Έβρο. Ένα χαρακτηριστικό πιάτο στην περιοχή είναι αχνιστός βάτος. Το ψάρι αχνίζεται για λίγα λεπτά σε τηγάνι σαγανάκι με ελάχιστο νερό, πιπεριά, λεμόνι και σκόρδο.

›